TOPlist
Sledujte nás:

Datum registrace: 22. 05. 2017

Jak si nahrát profilovou fotku?

honzat781

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 97
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 133169.72 km
Kolo: 66076.10 km
Cvičení: 5525 h 40 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

honzat781

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

O nedostatku času a prioritách

06. 06. 2017

Člověk se učí každý den. To je prostě realita, kterou si někdy neuvědomujeme a je dobře, že se nám to samo připomene velmi často. A tento poslední týden pro mě byl v několika věcech velmi důležitý.

Každý druhý pátek mám s mým trenérem Petrem takovou rekapitulaci. Probíráme vše, co se dělo, odstraňujeme obavy a překážky a obecně se domlouváme, co se bude dít v dalších 14 dnech. Potřeboval jsem probrat jednu věc - a to je časová náročnost toho všeho, do čeho jsem se pustil. Začínal jsem totiž pociťovat, že ta změna je větší, než jsem si vůbec odmítal připustit. Pro přehled - 2x týdně vaření do krabiček, 2x týdně odpoledne hodina tréninku, do toho ještě alespoň hodina cílené chůze denně. To je jen ke změně životního stylu. Když k tomu připočítám všechno, co chci stíhat mimo - nějaké přednášky, konference, posezení s kamarády, nějaké ty seriály a kino, řečnický klub, psaní, ... A taky třeba práci, že ano. A najednou jsem s časem v záporných číslech a abych vše stíhal, musel bych spát 2 hodiny denně. Vlastně nechápu, kam by se mi měl ještě vejít nějaký sport v budoucnu, obzvlášť v období jara/léta, kdy mám něčím zaplněný téměř každý víkend. Do toho bych měl připočítat i třeba nějaký čas „pro sebe“, na odpočinek, prý. Bez šance. To mě stresovalo, nebudu sobě ani nikomu jinýmu namlouvat, že ne. Proto jsem to potřeboval probrat a zmínit Petrovi.

Petr na to reagoval asi nejlépe jak mohl. Petr mě z podstaty do ničeho nenutí, je vlastně spíše průvodcem, důležitým převozníkem na cestě, na kterou jsem se vydal. Petr mi vlastně jen připomněl, že je to všechno na mě - že já si musím najít způsob, který mi vyhovuje a který mě nestresuje. Petr také dodal:

„Honzo, uvědom si ale, že to, jak jsi trávil čas doteď, tě dostalo do stavu, ve kterém se nacházíš a který ses rozhodl změnit.“

Tahle jedna věta ve mě rezonovala celý víkend. Navíc mi hodně podobnou věc řekla i kamarádka, které jsem se svěřil s tím stresem z nestíhání koníčků. Já jsem si totiž až do té doby neuvědomil, co vlastně v plném významu je myšleno změnou životního stylu. Osobně myslím, že tato věta je jedna z nejdůležitějších věcí, které jsem potřeboval slyšet. I to je důvod, proč to píšu sem. Věřím, že toto jednoduché uvědomění může pomoci i někomu z vás.

Je to totiž jen o těch prioritách. Neznamená to, že se musíme vzdát všeho, co nás bavilo dodnes. Je to jen o tom si říct, co je důležité, a co je třeba naprostá ztráta času, která nám vlastně už ani nic nedává a děláme to pouze z nějaké setrvačnosti. Mě teď čeká si tyhle priority sestavit a naplánovat další postup tak, abych měl čas na vše, co chci opravdu dělat. A neplýtvat. Pokud jste v podobném stavu a je toho na vás příliš, udělejte to taky. A nebojte se něčeho zbavit. 

Hodnocení (14 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 06. 2017 07:08
Krásný blog! Také jsem musela vše přehodnotit a najít čas . První co bylo jsem přestala sledovat televizi. Omezila některé návštěvy a více plánuji. Jsem teď spokojená, konečně mám nějaký čas jen pro sebe. Držím palce:-)
07. 06. 2017 08:42
Ano, je naprostá pravda, co píšeš. Je to boj - všechno stihnout nejde, které priority se mám vzdát ? Den má jen 24 hodin a život je tak pestrý !
Věřím ti, že rozhodnout se, s čím skoncovat, abych mohla dát přednost něčemu novému, abych mohla plnit svá předsevzetí, je velice těžké.
Já se snažím příjemné skloubit s užitečným. Konkrétně pro mě fyzická aktivita: zahrádka je pro mě zároveň posilovnou, turistický výlet se snažím spojit vždy s výstupem na věž nebo na rozhlednu, pak už doma necvičím a místo toho si sednu na verandě s knížkou. Když nemám zahrádku ani výšlapy, více si hlídám jídlo. Na udržení váhy je to vynikající systém. Potřebovala bych ale shodit pár kil, stačily by čtyři. K tomu bych musela znovu přehodnotit svůj stereotyp a své priority. Tohle je úplně nejtěžší a věřím, že kdyby se mi to podařilo, tak bych ta kila dolů dala. Není nejtěžší změnit jídelníček, nebo znovu "oprášit" pravidelné cvičení v posilovně, ale kde na to vzít čas ?
06. 06. 2017 17:59
Kdysi jsem byla nucena přehodnotit spoustu věcí, donutilo mě k tomu zdraví, věř nevěř dodnes nelituji. Držím palce.
06. 06. 2017 11:21
To je moc hezky sepsané, člověk si musí sám určit co je pro něj důležité a co potřebuje ke svému životu.
06. 06. 2017 10:51
Díky, Honzo, za další příspěvek. Přesně tímhle způsobem jsem před třemi lety vyhodila ze svého života sledování přiblblých seriálů v autobuse Student Agency a spoustu kin a výstav. Změna se odehrála díky jednoduchému grifu, který jsem si osvojila: před každým „kývnutím“ na akci si položím otázku: „Přispěje tato akce rozvoji nějaké z mých životních priorit?“ Pokud ne, nastává nácvik asertivity: slušně ale jasně odmítnout. Díky této dovednosti mi najednou vznikl časový prostor a já začala po 7letech zase pravidelně cvičit na klavír, což mi přináší hodně radosti a energie. Čas je ta nejdražší komodita, kterou v životě máme, tak je potřeba vážit čemu/komu ji věnujeme! Těším na příští týden až se dočtu, co nového se událo na Tvé cestě.
06. 06. 2017 10:48
Přečetla jsem naráz všechny 3 blogy, tak moc držím palce. Jsi mladý, hubnutí ti půjde dobře, opřel ses do toho s velkým elánem! Těším se, jak ti to půjde, 1 kg týdně je reálné, sama jsem to kdysi zvládla, tak se chlub, jak ti to jde - my se tu totiž všechny (chlapů je tu fakt málo) chlubíme, chválíme a povzbuzujeme - na kritiku tu nejsme zevedeny - a proto jsem se sem zase v pohodě vrátila, když jsem kila zase nabrala. A ono to zase funguje :-))
06. 06. 2017 08:34
Díky za tvůj blog. Přesně tento pocit znám. Jsou chvíle, kdy se mi to daří víc a chvíle, kdy se mi to naprosto rozpadne pod rukama. Tak ať nám to jde :-)
06. 06. 2017 08:10
Tvůj blog mě oslovil, jsem právě v podobné fázi. Takovéto "čištění" jsem během svého života již udělala několikrát a vždy mě to výrazně posunulo vpřed.Nejde jen o zabíječe času, ale i o věci a někdy i o lidi, Napsal jsi to moc hezky, evidentně máš dar dobře psát. Hodně štěstí v tvém úsilí o lepší dnešek a zítřky:-))
06. 06. 2017 07:56
Je to přesně tak! Každý si to v hlavě musí sesumírovat - co je pro něj nejdůležitější a bez čeho by se v životě vlastně klidně obešel. My jsme třeba už víc jak půl roku bez televize a můžu říct, že to bylo skvělé rozhodnutí - je to totální zabiják času! Neříkám, že se sem tam nepodívám na nějaký film nebo seriál na počítači, ale tak nějak v rozumné míře :-) A pak mám teda štěstí v tom, že moje potřeba spánku je proti jiným menší a můj největší koníček - čtení - omezovat nemusím :-) Držím pěsti, ať se ti povede všechno nějak skloubit :-)
06. 06. 2017 07:49
Ano, je to o tom rozhodnutí, co je důležité a čeho se vzdát. Napadla mě otázka: Existují ještě lidé, kteří se někdy nudí?
06. 06. 2017 07:07
Ano, ty nejlepší věci jsou překvapivě vždycky nejjednodušší :)

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Meggle
Soutěž byla ukončena, gratulujeme výhercům. Výhru je nutné si vyzvednout na Dni Zdraví 22.10.2022 v Praze na Pankráci. Více info zde

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři